21 d’octubre 2010

Com no "liarla parda"

Recordeu el cas de la socorrista tòxica, alies "la he liao parda"? Sí, aquella que, volent netejar una piscina, va barrejar àcid clorhídric i hipoclorit sòdic, amb la qual cosa es va produir un núvol tòxic de clor... Si no n'heu sentit a parlar abans, us recomano que mireu el vídeo al YouTube. Quin gran moment! Per sort, ningú no va prendre mal, i la part positiva de la història és que aquesta mostra audiovisual segurament serà recordada com un dels moments més hilarants de la televisió.

La pobra noia es devia despistar, i enlloc d'afegir per separat a l'aigua de la piscina el clorhídric (que s'utilitza per regular el pH) i l'hipoclorit (que és un desinfectant pel seu poder oxidant), els va barrejar tots dos, amb la qual cosa es va produir la següent reacció redox:


HCl + HClO → Cl2 + H2O

on el gas groc que es va desprendre era el clor.

Relacionat amb això, avui he llegit una notícia en què s'explica com uns investigadors de la UAB han demostrat que utilitzar CO2 enlloc de HCl per al tractament de l'aigua de les piscines permet, entre d'altres coses, evitar la possibilitat de mesclar per accident àcid clorhídric i hipoclorit sòdic. Probablement, si la protagonista de la història anterior hagués tingut accés a aquest estudi, publicat a la revista Chemosphere, s'hauria estalviat un bon ensurt. Però llavors nosaltres no hauríem tingut l'oportunitat de petar-nos de riure amb el vídeo...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris